V taboru GM nas veseli, da se na nas obračate z (vsebinskimi) vprašanji. Objavljamo odgovor na vprašanje, ki nam ga je zastavila ga/gdč Tanja: Zanime me, kako bi rešili problem prezasedenosti novomeških vrtcev in kje boste iskali rešitve?

Odgovor Gregorja Macedonija: Glede vrtcev sem zadnje tedne oz. mesece kar malo šokiran. Delam v Trimu in eno izmed področij, ki sodi v moj resor je nov program modularnih vrtcev. Zato sem v veliko krajih po Sloveniji že govoril ali načrtoval rešitve za to problematiko. V NM sem bil pri direktorju očinske uprave v začetu leta in eno od vporašanj so bili vrtci. Rekel je, da tukaj v NM ni problema in da je v zraku zgolj še rešitev za Lešnico, vse ostale kapacitete pa da zadoščajo še za nekaj let. Potem pa izvem za dejstvo, da je ne vem koliko oddelkov v OŠ Drska, da so teževe v Bršljinu (tako šola kot vrtec) itd. Hkrati sem seznanjen s podatkom da je Mestna občina za prenovo 9-oddelčena vrtca v Bršljinu (Ostržek), plačala 2x toliko kot je dala Škofja Loka za popolnoma nov vrtec v enaki velikosti.
Glede prioritete izgradnje vrtcev za vse, ki potrebujejo otroško varstvo na ta način in najboljših pogojev za najmlajše zame ni dileme. Za to se mora občina tudi zadolžiti. Ne nazadnje sem oče dveh malih uporabnikov vrtca. Objekt vrtca je lahko zgrajen tudi v manj kot 3 mesecih od idejne zasnove (primer Vrtca Biba v Škofji Loki). Ne poznam točnih lokacijskih in številčnih potreb ta hip, se mi pa zdi, da  vsaj za 4 oddelke otrok prostora manjka .
To je zadeva, ki bo v prvem tednu mojega županovanja na dnevnem redu, če se bodo tako odločili volivci.