Novice

Pred nekaj dnevi sem ob podpori Iniciative Novo mesto 2020 najavil kandidaturo za župana Mestne občine Novo mesto. Moja kandidatura in še posebej dosežen rezultat na prejšnjih volitvah je bil za marsikoga presenečenje. Toda moji podporniki in še posebej sam smo vedeli, da je bil že prvi mandat župana Alojzija Muhiča, njegovih sodelavcev in podpornikov, polom. Zato smo ponudili drugačno pot vodenja občine. In številni ste takšno pot in program prepoznali za pravo in izrazili podporo. Več je bilo ostalih, ki so videli pravo pot v nadaljevanju začetega. Danes je vsakomur jasno, da nekaj ni v redu, ko primerjamo spremembe v zadnjih osmih letih v Kopru, Celju, Ljubljani ter v Novem mestu.
Za svojo mirno vest, za prihodnost otrok in mladih, za podporo uspešnemu gospodarstvu, za dostojno starost ter v imenu in za vse občane naše občine, ki jim ni vseeno, kakšno bivalno in delovno okolje imajo, sem se odločil kandidirati še enkrat. Zadnja štiri leta mi je občinska oblast namenila sedež v zadnji vrsti dvorane Občinskega sveta. Toda s tem me ni utišala. Bil sem glasen in kritičen, toda vedno konstruktiven. Predlagal sem konkretne predloge, ki so nekatere jezili in skeleli – ker so blokirali njihove podmizne kupčije in razkrinkavali nesposobnost razvojnega delovanja. Zadnji mandat pomeni vrhunec paše zasebnih interesov v javnem denarju novomeške občine. In to je županova koalicija – v sestavi Zveza za Dolenjsko, DESUS, SD, SLS, NSI, LDS, SNS, Športna lista, Lista Rad imam Novo mesto in podeželje ter romska svetnica – vzdrževala in podpirala.
Pred slabim letom smo se s skupino aktivnih Novomeščanov zbrali v Iniciativi Novo mesto 2020. Iniciativa je v zadnjih mesecih skušala odgovoriti na vprašanje strateških prioritet naše občine. Ugotovili smo, da je z medsebojnim poslušanjem ter združevanjem znanj in izkušenj možno narediti veliko. Pa vendar je za nami kar nekaj mandatov, ki jih označujemo kot obdobje izgubljenih priložnosti. Zato smo sklenili: najbolj neposredna pot do sprememb je prevzeti odgovornost za upravljanje občine!
Kandidiral bom s pomočjo in v imenu občanov. To je največja garancija, da ne bom nikoli pozabil, da smo občina vsi skupaj – župan jo samo upravlja, občinski denar pa je naš skupni denar in ne pripada nikomur vnaprej.
Takšna odločitev ni lahka. Že dogajanje na majski in julijski seji občinskega sveta potrjuje, da so posamezniki, ki so bili v zadnjih letih odgovorni za velike škandale, ki so nas občane stale več milijonov evrov, pripravljeni za ohranitev svojih položajev in za zaščito pred razkrivanjem njihove odgovornosti, storiti praktično vse. Zgodili se bodo tudi novi napadi in laži. Svojo oporo bom iskal v volivcih – posameznikih, v njihovem iskrenem upanju in podpori brez taktiziranja. Že velikokrat sem ponovil: vsak ima en glas in vsak lahko kandidira. Že večkrat se je zgodilo, da je na županskih volitvah odločalo par glasov. Besede, da se ne da nič spremeniti, ne držijo. Vsaka zgodba in vsaka sprememba se začne pri posamezniku, ki se mu pridruži drugi, tretji … Verjamem, da je mogoče novomeško občino upravljati in razvijati drugače kot doslej. Vabim vas, da to storimo skupaj.

Objavljeno v Udarnem listu.

Foto: Boštjan Pucelj