NoviceDoma je lepo

Kdor se je v soboto po gregorjevem mudil na Glavnem trgu, je dobil občutek, da je v središču turističnega kraja. Prek Kandijskega mosta so hodili proti staremu mestnemu jedru številni obiskovalci. Da niso domačini, je sporočala njihova govorica. Parkirišča so bila polna nedomačih registracij. Za sedež v gostilni je bilo treba čakati. Novo parkirišče za avtodome v Portovalu je bilo premajhno, zato so nekateri lastniki potujočih domov uporabili še bližnje parkirišče za osebne avtomobile. Morda je bil potreben kanček sreče v statistiki epidemije, da smo v JV Sloveniji ter v Posavju prvi odpirali terase gostinskih lokalov. Pa vendar je bil prvi dan odprtja gostinskih teras novomeški Glavni trg okupiran z novinarskimi ekipami. Središčni in osrednji simbolni prostor Dolenjske je urejen. Na priložnost je treba biti pripravljen.

 

Istega dne je bil uraden začetek skrbno načrtovanega novega turističnega produkta Odprte zidanice. Končno, bi kdo rekel. Pa vendar ne gre za enostaven korak: imamo tradicijo odprtih rok in gostoljubja, nimamo pa tradicije, kako to tržiti in se ceniti na način, ki bi omogočal, da bodo pridni vinogradniki dobili pošteno plačilo za svoj pridelek in bo turizem na Trški gori omogočal zaposlitve. Zato je bilo sončno popoldne, ko so se številni pohodniki in kolesarji lahko »uradno« ustavili v zidanicah, polno pozitivne energije in iskrenega veselja. Tako vinogradnikov kot obiskovalcev. Največkrat je bilo slišati »To je bilo nujno!« in »Zakaj se to ni naredilo že prej?«. Dokaz, da ima turistični razvoj Novega mesta in Dolenjske velik potencial. Sodelovanje Društva vinogradnikov Trška gora in Mestne občine Novo mesto je premaknilo zadeve naprej.

 

Čas epidemije je prinesel tudi ukrep prepovedi prostega prehajanja občinskih mej. To je bila priložnost, da smo se vprašali, v kakšni občini živimo. Prav gotovo je privilegij živeti v občini, tako po številu prebivalcev kot po površini večji od mnogih drugih. Občina, ki je oblikovana okoli šestega največjega slovenskega mesta, nudi številne storitvene in poslovne priložnosti. Poleg tega se ponaša z neverjetno naravno dediščino, ki nudi praktično vse tudi najzahtevnejšemu rekreativcu in ljubitelju narave. Naj navedem samo tri glavne sklope: reka Krka s pritoki, Gorjanci, vinorodne gorice. V zadnjih tednih je lepo vreme na pešpoti ob Krki, na Gorjancih in na Trški gori privabilo številne sprehajalce in rekreativne športnike. Srečevanja prijateljev, znancev ali pa zgolj sokrajanov v naravi in ob kavi na gostinski terasi naznanjajo boljše čase.

 

»Doma je lepo« je slogan kampanje, ki predstavlja krajevne skupnosti naše občine. Triindvajset jih je. Večina občanov ne zna našteti niti polovice imen naših krajevnih skupnosti. Pa vendar je veliko bogastva v vsaki izmed njih. Seveda to ni samo čudovita narava. Največje bogastvo so ljudje, aktivni krajani, ki neutrudno delajo za svojo skupnost. In zaradi teh je še lažje izreči, da je doma lepo.

 

Kolumna Gregorja Macedonija, župana Mestne občine Novo mesto v glasilu Novo mesto (marec 2021)