Novice

Prihaja poletje po nekoliko »monsunski« pomladi. Za nami sta naporni jesen in zima. Ne samo zaradi pomanjkanja sonca in krajšega svetlega dela dneva, temveč predvsem zaradi epidemije, zahtevnih ukrepov, dodatnih delitev med nami in nasprotujočih argumentacij skoraj vsega, kar se je zgodilo in kar bi se lahko zgodilo, pa se ni. Toda prav je, da se vseskozi zavedamo družbenega pomena socialnih stikov in občutka za drugega oz. ohranjanja solidarnosti kot temeljne  vrednote. Danes vemo, da smo šli zadnje čase v zanikanju tega osnovnega načela družbe včasih predaleč. Vse to zaradi pozitivne naravnanosti, da moramo zdržati zgolj še nekaj časa. Tudi sedaj (še) ni čas za premik v drugo skrajnost. Vendar je poletje priložnost, da preživimo čim več časa na zraku in soncu in s tem veliko (oz. največ) naredimo zase oz. za svoje zdravje.

Ponovno se vračajo prireditve. Zelo zahteven izziv za organizatorje, pa vendar so se številni entuziastični posamezniki in organizacije potrudili, da privabijo obiskovalce na športne, kulturne ali zabavne dogodke. Verjamem, da smo številni tovrstno ponudbo pogrešali in da bomo z obiskom prireditev to tudi pokazali. Ponovno odpira vrata Kulturni center Janeza Trdine, gledalci se vračajo na športne tekme, Glavni trg gosti tradicionalne dogodke. Letos se vračajo vsakoletne kolesarske dirke s ciljem na osrednjem novomeškem trgu, gorsko kolesarske in cestno hitrostne dirke na dveh različnih predelih Gorjancev. Vse več je ponudbe za obiskovalce Novega mesta in okoliških krajev. Novi turistični produkti, kot so Odprte zidanice, so se prijeli in verjamem, da bomo tudi letos podprli nov nabor poslovnih idej, ki bodo okrepile turistično ponudbo osrednje Dolenjske. Zgodbo Trške gore bo prav gotovo še povzdignila prenova Kozinove zidanice, ki je začrtana v pomembnem partnerstvu z Društvom slovenskih skladateljev. Danes velja, da se ne prodaja več lepe narave, kvalitetne hrane itd., ampak predvsem dobre zgodbe. In Marjan Kozina je za številne Dolenjce in tudi širše še neodkrita zgodba. Čeprav vsi poznamo njegovo Kekčevo pesem in skladbe, kot je Na svoji zemlji.

Vse več je aktivnih obiskovalcev Gorjancev in tudi krajev pod njimi. Strateški pristop sistematično izboljšuje ponudbo. Letos se napoveduje ureditev dela Planinskega doma na Gospodični z novimi prenočitvenimi zmogljivostmi. Občina [M-GM1] je v Gabrju uredila večnamensko parkirišče kot vstopno točko za Gorjance, zasebnik pa ponuja urejeno možnost vstopne točke v okolici Vahte.

Tudi reka Krka omogoča številne aktivnosti. Priljubljena sta supanje in čolnarjenje, vse več pa je kopalcev, ki niso obremenjeni s spominom na čase, ko je bila rečna voda premalo čista za namakanje in plavanje. Rezultati že nekaj let izkazujejo primernost za kopanje (na odsekih, kjer se izvajajo meritve). Poletje je čas festivalov, kot so Praznik situl, Novomeški poletni večeri, Sem glasba, sem mesto, Jazzinty, Novo mesto Short, Nova novomeška glasbe, Teden kultur; ponovno se obetajo projekcije filmov na Glavnem trgu, dogodki v sklopu projekta Krka živi!, gostili bomo Bienale sodobne likovne umetnosti in še bi lahko naštevali.

Vabim vas, da se srečujemo. Srečujemo na dogodkih in srečujemo kar tako. Ker nas to dela skupnost. In ker imamo radi našo Dolenjsko, naše mesto, naše vasi, naše gričke, naše Gorjance in našo reko Krko. Naj nas greje poletno sonce in nam prinese veliko srečnih, zadovoljnih in zdravih dni v prihodnjih tednih in mesecih.

Kolumna Gregorja Macedonija, župana Mestne občine Novo mesto v glasilu Novo mesto (junij 2021)