Par dni nazaj me je ustavil znanec in vprašal, kdaj bo županu zmanjkalo cvetnih listov na marjetici. Mislil je na izjave župana Muhiča, ki si sledijo približno takole: dvorana bo; dvorane ne bo; dvorana bo …
Zadnja seja Občinskega sveta 10.5. je bila napovedana kot odločilna ali bo Novo mesto dobilo novo športno dvorano (ŠD) do evropskega prvenstva v košarki, ki bo naslednje leto v Sloveniji. Toda razprava ni šla po županovem načrtu. Večina svetnikov ni pozabila, da je bilo odločilnih sej že veliko in še več županovih obljub, da je vse dorečeno in je samo še vprašanje kdaj bo zasajena prva lopata. Na koncu seje je župan stopil pred novinarje in povedal, da dvorane ne bo, ker so svetniki ustavili vse aktivnosti za pridobivanje gradbenega dovoljenja. Kdor je spremljal sejo ni mogel razumeti županovih besed, saj so svetniki sprejeli naslednji sklep:
»Občinski svet podpira prizadevanja župana in Občinske uprave za zaprtje finančne konstrukcije pri načrtovani izgradnji ŠD Portoval.
Občinski svet bo dokončno potrjevanje sredstev s strani MO Novo mesto izvedel po pridobljeni zavezujoči ponudbi izvajalca oz. zasebnega partnerja za izgradnjo ŠD Portoval.«
Nikjer nobene besede ali stavka o ustavitvi aktivnosti. Smo pa na seji svetniki od odgovornih  zahtevali naj po 10 mesecih obljub, 2 neuspešnih razpisih in nepojasnjeni razpolovitvi ocene vrednosti investicije (na zadnji seji) zagotovijo izvajalca ali partnerja, ki bo izvedel gradnjo na način in po načrtovani ceni, kot od junija 2011 obljublja župan Muhič. Dvorane namreč ne bo zgradilo pridobljeno gradbeno dovoljenje temveč izvajalec (javno naročilo) ali partner (javno-zasebno partnerstvo). Za takojšnjo izvedbo razpisa pa zadostuje že izdelana dokumentacija (projekt za gradbeno dovoljenje). Nekateri svetniki so zagovarjati, da je dodatnih »samo« 100.000 EUR pa res treba brezpogojno odobriti (verjetno so imeli v mislih, da je to malo ob že porabljenih 2,1 milijona evrov za namen izgradnje dvorane). Prepričan sem, da smo svetniki večinsko odločali odgovorno, ko smo rekli NE morebitnim dodatnim nepotrebnim stroškom. Trditev g. Muhiča, da smo s sklepom povzročili zaustavitev izvajanja aktivnosti za izgradnjo ŠD Portoval, pa je nesmiselna. Prekinitev aktivnosti za gradnjo ŠD Portoval je  (lahko) zgolj odločitev in posledica dela župana in njegove ekipe. Kar se je izkazalo 6 dni kasneje, ko je župan povedal, da dvorana bo. Še vedno pa ni podal odgovorov na ključno vprašanje od kod čez noč razpolovitev cene za katero naj bi prišli do nove dvorane.
Ko tole pišem se še niso ohladila grla košarkarskih navijačev, ki so sredi Ljubljane vzklikali »Krka, Krka« in »Novo mesto, Novo mesto« po osvojitvi tretjega zaporednega naslova državnih prvakov novomeškega kluba. Če že nimamo primerne dvorane in dobre košarke imamo vsaj dobro košarko brez primerne dvorane. Kar je še vedno bolje kot imeti dvorano brez dobre košarke. Morda se s tem tolaži tudi župan ko mu zmanjkuje cvetnih lističev na marjetici v rokah.

 

Objavljeno v Udarnem listu.