Kako smo samo z eno pogodbo že do sedaj izgubili vrednost 6-oddelčnega vrtca
Zadnja seja Občinskega sveta, na kateri se je sprejemal občinski proračun za leto 2014, bo prisotnim ostala v spominu po trpkem spoznanju, da je vse res, na kar smo opozarjali od julija 2011 glede nepravilnosti pri najemu prostorov za Razvojno izobraževalni center (RIC). Najhuje pa je, da je obseg nepravilnosti še večji, kot smo vedeli ali znali razbrati iz dosedanjih gradiv Občinske uprave.
Občani ste običajno seznanjeni s kratkimi novicami iz redkih lokalnih medijev in še to z dvema nasprotujočima izjavama, ki jima ne sledi razsodba ali jasen zaključek. Manjka novinarjev komentar, ki bipovzel njegovo raziskovanje ali pa celo njegov subjektivni pogled. Vedno so novice nekako v stilu: »Na zadnji seji Občinskega sveta je zaradi razkritja o škodljivi pogodbi za najem prostorov RIC svetnik Franci Beg pozval župana k odstopu. Župan pravi, da ni vedel kakšno pogodbo podpisuje in je obljubil, da bo raziskal odgovornost sodelavcev.« In tukaj se novica konča. Občani tako dostikrat hote ali nehote sprejemate take izjave, pa tudi če so še tako neprimerne in protislovne. Ali ste kdaj slišali za izjavo kakšnega vodilnega gospodarstvenika, da ni vedel kakšno škodljivo pogodbo podpisuje in da bo poiskal odgovorne v podjetju. Preden bi preštel do deset, bi ga nadzorniki razrešili (če bi bilo podjetje s pravimi lastniki). Kot dopolnitev dosedanjemu poročanju bom skušal z nekaj poenostavljenimi situacijami, v katerih se lahko znajde vsak, približati dejstva o najemu prostorov za RIC leta 2011:
•    Ste najemnik stanovanja v velikosti 50m2 in potrebujete večje stanovanje v velikosti 60m2. Sedaj plačujete 300 Eur na mesec. Ali boste najeli stanovanje veliko 80m2 za 600 Eur na mesec?
•    Imate na razpolago stanovanje za katerega lahko sklenete 20-letni najem za 500 Eur na mesec in drugo, nekoliko manjše stanovanje(a še vedno zadosti za vaše potrebe), ki je na voljo za odkup v 15 letih preko leasinga z obrokom 400 Eur na mesec. Bi se raje odločili za najem prvega kot za postopni odkup drugega (po 15 letih ste lastnik)?
•    Vaš najemodajalec želi dejanske mesečne stroške povečati za dodatnih 22% (npr. račun za elektriko, ki bi znašal 50 Eur, bi morali vi poravnavati v višini 61 Eur). Bi bilo to sprejemljivo za vas?
•    Ob najemnini 500 Eur bi znašali mesečni stroški 300 Eur na mesec. Ali niso običajno razmerja med najemnino in mesečnistroški drugačna?
•    Junija 2011 bi podpisali pogodbo za najemnino v višini 500 Eur na mesec. Bi pristali, da bi vam najemodajalec v od konca leta 2013 zaračunaval 620 Eur zaradi inflacije?
Verjamem, da bi vsak občan in tudi vsak občinski funkcionar (ko bi moral dati iz svojega žepa) v vseh navedenih petih situacijah rekel odločen ne. Kako je torej mogoče, da je župan Muhič v imenu Mestne občine Novo mesto junija 2011 sklenil takšno pogodbo?
Glede na dejanske alternative, ki so obstajale v letu 2011, bi Mestna občina Novo mesto v dobrih 2 letih brez škodljive najemne pogodbe prihranila več kot 500.000 Euroz.vrednost novega energetsko učinkovitega 6-oddelčnega vrtca. Kako bo kdorkoli od občinskega vodstva lahko pojasnil staršem otrok Malega Slatnika, da prenove prostorov tamkajšnjega vrtca ni v prvem predlogu občinskega proračuna za leto 2014? Ali pa več tisoč prostovoljcem (ki delujejo v športnih, kulturnih, mladinskih in ostalih nevladnih društvih in organizacijah), ki bodo naslednje leto od dodatnih 200.000 Eur glede na letošnje leto?

Objavljeno v Udarnem listu.