Kolumna Gregorja Macedonija, župana Mestne občine Novo mesto v tretji številki glasila Novo mesto (junij 2016)

Novo mesto priložnosti in Novo mesto podpira domače sta naziva dveh kampanj, s katerima želimo v tem letu izpostaviti kakovost domače kulturne produkcije, uspehe domačih športnikov, širok nabor izobraževalnih možnosti na vseh ravneh, ki jih nudi Novo mesto, ter ponudbo lokalno pridelane hrane in izdelkov. In to ne samo z besedo in oglasi, ampak tudi s konkretnimi dejavnostmi.

Občinske kulturne prireditve so priložnost za naše mlade potenciale. Prihodnost je v naših rokah je bil naslov zaključne prireditve praznovanja 650-letnice in ponosen sem, da mladi gledalci niso skrivali svojega navdušenja in so dejavno sodelovali na prireditvi. Še bolj sem ponosen, da smo znali dati priložnost našemu mlademu soobčanu, še ne tridesetletnemu Žigi Vircu, ki jo je z veseljem sprejel in tudi odlično izkoristil. Tako kot kaže svoj talent in potencial z družinsko ekipo po svetovnih festivalih (New York, Cannes, Karlovi Vari …). Gledalci smo dobesedno sooblikovali novomeško prihodnost in predsednik države je po prireditvi iskreno priznal, da take prireditve trenutno ne zna organizirati nobeno drugo slovensko mesto. Pa je bilo takih presežnih prireditev v zadnjem letu kar nekaj in najpomembnejše sporočilo je, da smo vedno do zadnjega kotička napolnili dvorani Marof in Leona Štuklja, nazadnje ob praznovanju 70-letnice Glasbene šole Marjana Kozine. Tega druga slovenska mesta ne poznajo.

Naši mladi športniki so letos dobesedno eksplodirali. Imamo mlade prvake ali podprvake med košarkarji, košarkaricami, rokometaši in rokometašicami ter odbojkarji. Naši mladi dosegajo uspehe na plesnem področju in med mažoretkami. Vse to ni rezultat dela čez noč, zadaj so leta sistematičnega in trdega dela, ki zdaj žanje rezultate. In vse to si čim hitreje zasluži novih vadbenih površin, saj denarja za velike športne objekte še nekaj let ne bo. Bomo pa naredili novo travnato nogometno igrišče, zelo pospešeno pripravljamo vse potrebno za novo vadbeno dvorano ob Športni dvorani Marof in pokritje velodroma, ki bo tako postalo državno olimpijsko vadbeno središče za kolesarje, atlete in triatlonce.

Skupne zadeve moramo urejati na ravni, ki je najbližje občanu ali državljanu. Zato od lani namenjamo za 50 % več sredstev za krajevne skupnosti. Te smo letos povabili k prijavi projektov, ki jim bomo še dodatno sofinancirali. Vse skupaj bomo tako že letos podprli 34 projektov iz 18 krajevnih skupnosti. Med njimi so preplastitve cest, izgradnje pločnikov in javne razsvetljave, nove pešpoti, obnove krajevnih domov kot tudi izgradnje novih otroških igrišč. Zelo jasno smo povedali, da bomo spoštovali prednostne naloge, ki jih bodo določile krajevne skupnosti, in ko je prišlo več prijav, kot je bilo denarja v proračunu, smo sredstva v ta namen z rebalansom povišali.

Tudi projektom in programom kulturnih, športnih in socialnih društev smo z lanskim letom sredstva povečali (in ohranili tako raven tudi letos). To se vse pozna pri živahnem dogajanju v mestnem jedru, na reki Krki, v Brusnicah in Gabrju, Stopičah in na Otočcu. Prav je, da se podpirajo domači ustvarjalci in organizatorji. Tako nam raste socialni BDP, kot mi je pred kratkim rekel znanec, ki občasno pride v Novo mesto, in sva se srečala na kulturnem dogodku.

Uspešno gospodarstvo je najboljša osnova za razvito lokalno okolje. In novomeško gospodarstvo se lahko pohvali z že kar nekaj let trajajočimi odličnimi rezultati. Tudi zato je naloga lokalne skupnosti, da stori vse, da se ti rezultati ohranijo in da nudimo ustrezno podporo v primerni komunalni in cestni infrastrukturi. Poleg projektov za kakovostno in čisto vodo (septembra je načrtovan zagon filtracije na črpališčih, ki mora zagotoviti konec prekuhavanju) smo za več gospodarskih con začeli s prepotrebnim načrtovanjem in gradnjo potrebne infrastrukturne. Nesprejemljivo je 10-letno obdobje, ko se nič novega ni investiralo na tem področju. In zelo težko se sprijaznim, da imamo zainteresirane investitorje, ki čakajo z izvedbo projektov. In zato smo pristopili k reševanju na več koncih hkrati: Ždinja vas, Cikava, Livada …

Na koncu koncev pa je naša kakovost življenja vsak dan odvisna od prehrane. Vse bolj se zavedamo pomena v lokalnem okolju pridelane hrane. In če znamo povezati interes kupcev s ponudbo lokalnih proizvajalcev, smo zmagovalci oboji. Ob petkih nas tako povezuje Novomeška tržnica, ki jo najdete na Glavnem trgu.

Zaradi vsega naštetega bomo še naprej podpirali domače in bili mesto priložnosti. V poletnih mesecih pa lepo vabljeni na številne dogodke in prireditve ter veliko sproščenih poletnih dni.