Novice

Živimo v lepi državi. Varnost je v primerjavi z večino sosednjih evropskih držav boljša oz. na visokem nivoju. Zato slovenski turizem že nekaj let napreduje in dosega rekordne rezultate. Turistična destinacija Dolenjska ne spada med najbolj razvite v naši državi, pa vendar smo v vzhodnem delu Slovenije lahko ponosni na številne vrhunske termalne destinacije. Manjka pa nam zadostni obseg turističnih produktov, ki bi sistematično privabljali obiskovalce v deželo ob reki Krki oz. pod Gorjanci.

 

Poznamo pot turističnega napredka in rast obiskovalcev ter prenočitev izkazujeta, da tudi dolenjski turizem napreduje. Zastavljena je turistična strategija Mestne občine Novo mesto, ki posebej gradi na športnem in industrijskem turizmu ter k temu dodaja še kulinariko (cviček) in naravne danosti (Gorjanci, Krka, Temenica …). Temelj vsega je urejena infrastruktura, ki jo mora nadgrajevati ustrezna ponudba turističnih produktov, pa naj bo to pomol ob reki Krki ali pa novi nacionalni olimpijski center za kolesarje, atlete in triatlonce. Posebej slednji je dokaz, da kljub temu da še ni dokončan glede osnovne funkcionalnosti (garderobe, sanitarije …), že privablja športnike iz Savdske Arabije, Italije, Avstrije. V jesenskih dneh je samo ta športni objekt zagotovil okoli tisoč prenočitev. Tako imajo občinske investicije svoj širši sinergični učinek s podporo lokalnemu turističnemu gospodarstvu. Naslednje leto se nam v Češči vasi obeta prvi večji mednarodni dogodek (svetovno prvenstvo), še nekaj prihodnjih let pa ne bo nobene konkurence za državna kolesarska in atletska prvenstva, ki jih bomo gostili.

 

Enako velja tudi za prenovljeni Glavni trg. Prva nagrada Turistične zveze Slovenije za najlepše urejeno mestno središče je odlično priznanje, ki nas vrača na nacionalni turistični zemljevid. Ampak ne glede na nagrado so turisti in obiskovalci sami našli prenovljeni Glavni trg. Zato so poleg manjših zgodb na naši največji javni površini, kot so maketa mesta, Kettejev vodnjak, bodoča mestna trta (potomka najstarejše trte na svetu), nujni novi/dodatni turistični produkti – dodatni hotel, še kak lokal z gostinskim vrtom, predvsem pa s ponudbo hrane. Kako se kaže pogled na Novo mesto iz tujine, sem pred nekaj tedni preveril v dunajski knjigarni, kjer sem poiskal najbolj razširjen (nemški) turistični vodnik Slovenije. Novo mesto ima izpostavljene tri turistične lokacije/produkte: Glavni trg, Dolenjski muzej in kapiteljsko cerkev. Premalo glede na našo samopodobo. In to je naš izziv za naslednje korake.

 

Prave korake delamo tudi izven mestnega središča. Konec septembra je na Gorjancih (nad Gabrjem) potekala prva mednarodna (MTB) gorsko-kolesarska dirka. Privabila je navdušence tega vse popularnejšega športa iz vse Slovenije in sosednje Hrvaške. Če bodo smeli načrti kolesarjev in krajanov Gabrja zaživeli, bomo lahko že naslednje leto šteli tudi tovrstne nočitve. In če se ponovno vrnemo k infrastrukturi –  nova cesta skozi Velike Brusnice, prva PZA postajališča tako v Brusnicah kot na Vahti, novourejeno vaško središče v Gabrju ter novo strelsko-turistično središče gorjanskih lovcev so garancija, da gradimo sistematično zgodbo razvoja celotne mestne občine.

 

Kvaliteta lokalnih gostincev se lahko kosa z ostalimi slovenskimi destinacijami, naši vinarji znajo pridelati odlična vina, vsako leto si več tujcev zaželi bivanja v zidanicah. Tovrstno ponudbo imajo skoraj vse turistične destinacije, zato samo po sebi ne privablja obiskovalcev, brez dobre kulinarike in lokalnih kulinaričnih zgodb pa so vsi drugi produkti zaman.

 

Ne glede na vse pa bo vedno veljalo pravilo, da je vsako mesto/kraj najprej v »službi« svojih meščanov/krajanov, in če bo nam nudilo kvalitetno bivalno okolje, bo zanimivo tudi za obiskovalce, turiste. In ko sem prof. Juriju Kobetu, nosilcu arhitekturne ekipe prenove Glavnega trga, čestital ob prestižnem mednarodnem priznanju Piranesi, ki jo je dobil na svojem strokovnem področju za novomeški projekt, je priznal, da ta nagrada ne bi pomenila nič, če ne bi trga z zadovoljstvom sprejeli meščani in obiskovalci.

 

Nagrade niso cilj, so pa potrditev pravih odločitev in dobre izvedbe.  Želim si, da na taki poti vztrajamo tudi v letu 2020. Skupaj. Srečno!

 

Kolumna Gregorja Macedonija, župana Mestne občine Novo mesto v glasilu Novo mesto (december 2019)

 

Fotografija iz Visit Novo mesto.